【美陈】阿姆斯特丹灯光节的照明路线上将要展示十四件灯光装置作品 ... ...

阿姆斯特丹灯光节的照明路线上将要展示十四件灯光装置作品,DP建筑事务所设计的Rhizome House便是其中之一,该作品将在2016年12月15日到2017年1月8日之间展出,届时约有一百万名游客会来亲身感受这个装置的魅力。

As the only selected Asian and Singaporean finalist entry, DP Architects’ “Rhizome House” design was handpicked to be one of 14 lighting installations to be built for the Illuminade route of the prestigious Amsterdam Light Festival. The light structure will be on display to an estimated 1 million visitors from December 15 2016 – 8 January 2017 in Amsterdam, the Netherlands.

设计从自然中的根茎获得灵感,与灯光节主题“生物模仿”相呼应,以人工的形式展现了自然中的结构。装置由半透明的耐候高密度聚乙烯材料制成,通过参数化设计形成了根茎一般错综的形态,其中布有RGB发光二极管,可以不断变换颜色。

As the only selected Asian and Singaporean finalist entry, DP Architects’ “Rhizome House” design was handpicked to be one of 14 lighting installations to be built for the Illuminade route of the prestigious Amsterdam Light Festival. The light structure will be on display to an estimated 1 million visitors from December 15 2016 – 8 January 2017 in Amsterdam, the Netherlands.

The innovative design – geometrically derived from nature’s root- like rhizome structures – was a response to this year’s theme of “biomimicry” for Illuminade. Starting from the investigative process of bio-construction and why animals build, the man- made design is biomimetic in principle, inspired by the interconnected systems found in natural organisms. As a result, the light installation contains brilliantly changing RGB light diodes and weather-resistant, translucent high-density polyethylene material parametrically shaped as root structures that grow, branch, and connect. Visitors are encouraged to explore their way through the roots, with light that responds and changes colour when it detects movement.




装置的外部是参考荷兰运河屋形态搭建的钢架,给人以家的联想;交错的根茎结构如同迷宫一般,吸引游客进入其中;二者共同向人们展示了不同形态之间的联系,充满乐趣并发人深思。当使用者与装置产生互动时,灯光会随之改变,鼓励他们继续向深处探索。

This is housed within a steel frame that recalls the construction of Dutch canal houses, so that the design serves as a synthesis of the type of structures animals build – homes, traps and displays, forming a thought-provoking, fun and interactive connection between all three.

Rhizomes, or root networks, are displayed in a fun and interactive way by encouraging the curious user to enter the trap created by perceived boundaries. Light reacts as users engage with the installation, which is shaped after a familiar house, creating a surprising contrast that further encourages interaction. The experience is intended to be a series of stimulating contradictions – familiar and foreign, amusing and thought-provoking, blue and then pink. With its display of linkages and connections, Rhizome House is the embodiment of a pleasant crossroads between art, science, humanity and nature.


设计师利用Grasshopper设计了装置几何形体的参数,使其可以满足受力的要求,并通过软件将立体的模型分割成可以用镭射切割制作的部件。这些部件被牢牢地铆接成几个内置LED灯带的单独房屋,运往会场进行最后的安装。外部房屋状的钢架辅助支撑了内部的奇特的根茎结构,整个装置可以说是艺术、科技、人文和自然的结晶。

Using the house, trap and display typologies, DP Architects wanted to create a familiar, contextual element by using a steel frame derived from the profile of Dutch canal houses. Within that frame an algorithmically-derived rhizome network was “trapped”, as a self-supporting structure aided by steel supports. Joe Krentz used Grasshopper to parametrically generate the geometry, allowing for rapid prototyping and iterative design.

The steel frame will be installed first, in order to ensure the rhizomes can support themselves, while acting as a ballast and wind brace. The rhizomes will then be assembled in modules, or sections, according to the parametric labelling of the individual pieces. The geometry is then “stripped” and unrolled to create flat 2D AutoCAD data to send to a laser-cutter or CNC machine.

Construction of the rhizome house is an exercise in digital fabrication. Both the geometry, and assembly sequence, were scripted utilizing Grasshopper for Rhinoceros, allowing multiple iterations and rapid prototyping to optimize parameters like structural stress, perforation, and seam geometry. A self-supporting structure in itself, the rhizomes are then further anchored to the dock using the frame of the canal houses, to brace and ballast the installation from traditionally strong winter Dutch winds.

Within the frame of each house, the rhizomes are ordered and subdivided by a series of control points then unrolled to generate flat-2D AutoCAD data. Finally each elements is perforated, labelled, and nested into sheets for CNC cutting. The individual strips are then riveted together creating a stiff-self-supporting network within which the LED linear lights can be suspended. Each individual house is then packed into a shipping container and re-assembled on site.



Size: 8700mm long, 2400mm wide, 4500mm tall, 105m3 in volume 175
Material: 1.2×2.4 sheets CNC cut high-density polyethylene (HDPE)
64,000 fasteners (10,644 per section multiplied by 6)
1,357 strips
, 16,000 carbon steel rivets
, 100m linear led IPX7 with RGB diodes, Concealed transformers within shell at base

Drawings: DP Architects
English text: DP Architects
Chinese text: gooood


好文
2

思考
1

泪奔
1

喜欢
2

钦佩

刚表态过的朋友 (6 人)

相关阅读

服务电话

13162-888-987

QQ客服:512307020
关注我们 :

QQ- 美陈前沿网  

Powered by Discuz! X3.2© 2001-2018 Comsenz Inc.  沪ICP备17030285号-1